h1

Politikk som fremmer aborter

januar 21, 2010

Kåre Willoch har blant flere påpekt den enorme forskjellen i økonomisk støtte til nybakte mødre. Hvis mor tjener godt, kan hun få opptil 400 000 kroner fra folketrygden (i tillegg får mange full lønnskompensasjon fra arbeidsgiver). Hvis mor ikke har tjent nok til å motta foreldrepenger, får hun 35 000 kroner i engangsstønad. Dette er en soleklar urettferdig fordeling av foreldrepenger. Er denne politikken en løsning på vår tids utfordring?

Fødselsmønsteret har endret seg radikalt de siste 40 årene. I 1970 var det i aldersgruppen 20-24 år 168 fødsler per 1000 kvinner per år. I 2007 var det 60. Samtidig har det i samme periode vært en betydelig økning i fødselsraten i aldersgruppen 30-34 år fra 84 fødsler til 123 fødsler per 1000 kvinner per år.

Både utdanning og alder har stor betydning for valget om å få barn eller ikke, viser forskningen til professor Anne Eskild. Begge faktorene er nært knyttet til inntekt. I en undersøkelse fra Oslo for perioden 2000-2002, endte over halvparten av påbegynte svangerskap blant etnisk norske kvinner under 25 år i provosert abort. I aldersgruppen 30-39 år var det mer enn dobbelt så mange barnefødsler, og halvparten så mange aborter som blant kvinner under 30 år. Kvinner med høy utdanning ble oftere gravide og tok sjeldnere abort enn kvinner med lav utdanning. Resultatene fra en annen studie tyder på at dette gjelder generelt, og at det ikke er et isolert Oslo-fenomen.

Over 16 000 aborter ble utført i Norge i 2008. Det vil si i gjennomsnitt 60 aborter hver ukedag. Vi må tilbake til 1989 for å finne et så høyt aborttall. De siste fem årene har antallet steget jevnt fra 14 000, og det blir utført flest aborter blant kvinner mellom 20 og 24 år. Vi kan ikke lenger si at Norge har stabile aborttall.

Det er politisk enighet om å redusere antall aborter, men har vi en politikk som forebygger fødsler og fremmer aborter blant unge kvinner? Slik situasjonen er nå, kan det se ut som de kvinnene som får lavest økonomisk støtte ikke velger å bli gravide, og ofte velger abort hvis de blir det. Kåre Willoch har tro på og mener det er realistisk å øke engangsstønaden. Jeg er helt enig. Engangsstønaden bør heves fra 35 000 til 150 000 kroner. Bedre økonomisk støtte til unge gravide er god sosialøkonomi og en god løsning på vår tids utfordringer.

Reklamer

3 kommentarer

  1. Er helt enig i at engangsstønaden MÅ heves.Hvor reelt er det med selvbestemt abort når man MÅ pga økonomien? Jeg har mistet tellingen på hvor mange jeg vet som har tatt abort pga dette.


  2. Har gitt dere en Award.Se min blogg:)


  3. Forskjellen i engangsstønaden er oppsiktsvekkende! :OLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: