h1

Døden på resept?

januar 29, 2010

Argumentasjonen for aktiv dødshjelp er varierende, men i bunn og grunn er menneskets autonomi det sentrale. Menneskets rett til å bestemme over eget liv, brukes som argument for å bestille sin egen død av helsevesenet.

Liberaleren, en utmerket blogger, hevder at dødshjelp vil spare liv. Uten å begrunne påstanden hyller han de land som tillater aktiv dødshjelp og legeassistert selvmord. Det er skremmende.

Nederland har lengst og størst erfaring med aksept av aktiv dødshjelp ”i visse tilfeller”, og erfaringen derfra skremmer: Hvert år dør 2500 mennesker ved eutanasi (i en befolkning som Norges tilsvarer det 6-700 årlig). Aldersgrensen er senket til 12 år (forutsatt foreldrenes samtykke). Nederland er først i verden med å akseptere dødshjelp til nyfødte med store skader. Det er ingen krav om dødelig sykdom, også rene psykiske lidelser eller funksjonshemminger kvalifiserer. I noen tilfeller har eutanasi har vært gitt til utviklingshemmede og pasienter ute av stand til å samtykke. Til tross for dette er eutanasi bredt akseptert i Nederland. Det er dette som er skråplaneffekten.

Liberaleren, som andre tilhengere, vil sikkert hevde at de ønsker et strengere regelverk, men hvorfor skal de diskriminere pasienter på den måten? Dersom noen får dødshjelp, fordi de ønsker det – da må vel alle få det?

Lars Ødegård, generalsekretær i Norges handikapforbund sier det veldig godt:

”De avveininger som en lov om eutanasi krever, fører til at noen liv, etter søknad, får stempelet ”uverdig – kan avlives” eller ”verdig – kan ikke avlives.”

Reklamer

4 kommentarer

 1. Mennesket må få lov å dø en verdig død.Men det mener jeg at vi ikke skal behandle ihjel, ikke mose tbl og tvinge dem ned i halsen på gamle/alvorlig syke som ikke lenger vil mer/klarer mer.Kroppen sier ifra den når det er nok. Vi slutter å spise, drikke og ta medisiner.Da skal helsepersonell gi smertelindring og være tilstede og de nærmeste må akseptere at det snart er slutt, og få den støtten de trenger fra helsevesen. Se pårørende som skriker seg til at oldefar skal pumpes full av medisiner i.v for at han skal ligger deR med store smerter i unødvendig lang tid, det er en grusom handling jeg ikke orker å være en del av.Men å gi en giftsprøyte for å avslutte det hele blir helt feil også.Vi MÅ snart se livet som det er .Noen kommer og noen går, og både ved fødsel og livets slutt skal vi verdsettes og behadles med respekt.Håper det var noe forståelig i dette skriveriet mitt.


 2. Lars Ødegård bruker ord som ikke har noe som helst med saken å gjøre.
  Å stemple folk som verdige eller uverdige er dratt ut av det blå. Det blir alt for dumt.

  Det er ikke snakk om å føle seg så uverdig eller unyttig at man vil dø. Det er snakk om å ha så store smerter at de overskygger absolutt alt som er godt i verden. Hvis du ikke er enig i at det er en god nok grunn til å tillate aktiv dødshjelp, er det fordi du aldri har hatt det så vondt.
  Og hvis du tror at det alltid hjelper med såkalt aktiv livshjelp, er det også fordi du selv aldri har hatt det så vondt.

  Er du motstander av avliving av dyr også?
  De er ved bevissthet akkurat som deg og meg.


 3. Hei igjen. Er faktisk enig i at ordet verdighet blir brukt litt feil.Jeg tror også at de som selv ønsker å avslutte livet sitt, ikke gjør det fordi de føler seg uverdige og til bry.Men fordi smertene blir umennekelige å leve med.Og så må jo enhver få bestemme over eget liv.Om oldefar som jeg nevner i min første kommentar her, kunne bestemme selv og var tydelig på at han ville avslutte så er ikke jeg den som skulle nekte ham det om det var lov.Men bare vi ikke kommer dit at pårørende kan bestemme at oldefar skal «avsluttes» når han selv ikke klarer å ta en slik beslutning.Eller fordi de ikke har tid til ham mer.Og det er noe i det Thomas L skriver her at når man ikke har opplevd de sterke smertene så vet man heller ikke hvordan det er å leve med det.Dt er feil av oss å dømme andre nord og ned fordi de ønsker å avslutte livet sitt.Det viktigste spørsmålet må vel være hvor grensen skal gå for å ha denne muligheten.Det er den som er litt skremmende.VANSKELIG TEMA DETTE.


  • Hei Bente

   Forskning om hvorfor pasienter ber om aktiv dødshjelp er ganske klar. Man ber om det hovedsaklig fordi man føler seg som en byrde eller belastning. Og fordi man kjenner på håpløsheten i egen situasjon.

   Et annet fremtredende trekk ved disse pasientene er at ønsket om eutanasi varierer, gjerne fra time til time – og det vil være en stor utfordring for leger, hva ønsker pasientene egentlig?Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: