h1

Debatt Legenes hus

februar 4, 2010

I går kveld var jeg på en veldig interessant debatt i Legenes hus her i Oslo og der var det flere enn meg som møtte opp! Fullsatt sal med langt over 120 personer, de fleste leger. Temaet var å leve eller la dø, med fokus på overbehandling i livets sluttfase og eutanasi.

 Først av alt må jeg si at det er veldig betryggende at vi har så mange leger i dette landet som så tydelig er imot aktiv dødshjelp. Det vil si at de er veldig klare på at legens oppgave er om mulig å helbrede, så lindre og trøste, og helt klart ikke å ta livet av mennesker.  For meg som pasient er det jo greit å vite at når jeg går til legen min så vil hun gjøre alt hun kan for at jeg skal få god hjelp til å leve videre uansett hvilke utfordringer jeg nå må måtte ha. Alternativet ville jo være at hun kunne tilby meg så god behandling som mulig eller en dødssprøyte, dersom jeg nå heller ønsket det.

Inge Lønning var en av innlederne til debatten og jeg vet knapt noen som er så bra på å formulere seg klart og tydelig som ham. En fryd å høre hans argumentasjon. Foruten flere leger som innledet, var også en representant for Retten til en verdig død til stede. Lønning tok tak i begrepet verdig død og stilte spørsmålet hva verdig betyr? Er smerte uverdig? Er det å være hjelpeløs uverdig? En eventuell legalisering av aktiv dødshjelp vil kunne skape et forventingspress på at det er en samfunnsplikt å la være å være til byrde for andre og samfunnet. Men vi ligger alle hverandre til byrde, presiserte Lønning, både i inngangen og utgangen av livet.

Ingen av oss klarer oss helt alene her i livet og det var interessant å se at flere av legene som tok ordet i debatten etterpå henviste til at de var enige med Lønning. Det ble en engasjerende debatt, der alle fra legehold var enige om at de ikke ønsket aktiv dødshjelp. Det er klart behov for diskusjoner av denne art og også konkretisering av forskjellene på å ta liv og la dø. Det er ikke verdig å overbehandle mennesker i det uendelige og mer enn noen sinne viktig at mennesker i livets sluttfase får god lindrende behandling.

Reklamer

4 kommentarer

 1. Hei.Det er en gruppe mennesker som lever i et smertehelvet.Hva med disse?De går sjelden til lege,for de kjenner svaret,det er ikke noe legen kan gjøre!!Mange er ikke redd for døden,men smertene!Jeg er IKKE tilhenger av aktiv dødshjelp,men av det jeg har opplevd,så er det forferdelig å høre folk trygle Gud om å få slippe ut fra smertene.Hvor mange i fortvilelse tar saken i egne hender??? Det hjelper ikke med trøstende ord,når du Ikke har noe som kan lindre smertene.Jeg, rett og slett blir sint,når leger o.a.sier du må lære deg å leve med din tilstand:(


  • På mange måter tror jeg vi alle kan kjenne igjen fortvilelsen i det du skriver, for det er svært utfordrende å møte slike mennesker.

   Jeg tror det norske samfunnet er avhengige av å få en helse- og omsorgstjeneste som tar vare på hele mennesket og hjelper det man kan med smerte, og gir livskvalitet der det er rom for det.


 2. Det er vanskelig for leger å bedømme hva ille smerte er hos en pasient. En kreftpasient kan vri seg i smerte og rope etter å dø, men det har jeg sannelig hørt unge mennesker gråte å si når de har vært igjennom noe tøfft. Smerte er så og si et relativt begrep, for nesten all smerte kan virke utåelig i det øyeblikket det står på. Til grunn ligger det menneskenes uvitenhet om framtiden; vi vet aldri om en syk person med krefter kan komme igjennom smertene og få et meningsfullt og godt liv etterpå. Jeg synes det er leit å ikke gi et eventuellt betydningsfullt og minneverdig liv etter en tung psykisk/fysisk tid en sjanse!


  • Jeg er glad for at det finnes utrolig mye smertelindring i det norske helsevesenet. Det hjelper de aller, aller fleste!

   Samtidig vet vi at smerte, som er relativt, ikke er årsaken for at mennesker ønsker aktiv dødshjelp(i all hovedsak) noe som viser hvor viktig det er med en pleie for hele mennesket.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: