h1

Bølge til besvær

februar 11, 2010

Jeg leste nettopp et intervju med den britiske forfatteren Martin Amis i Sunday Times. Storbritannias aldrende befolkning utgjør en tidsinnstilt bombe som vil legge en umulig byrde på samfunnet, mener Amis. ”Sølv-tsunamien” kaller han de eldre. For å demme opp for tsunamien, tar Amis til orde for eutanasi – aktiv dødshjelp. De gamle koster rett og slett samfunnet for mye.

I Norge snakker vi om eldrebølgen. Mange eldre jeg har snakket med, reagerer sterkt på uttrykket, og føler at de ses på som en grufull bølge som kommer til å ramme landet, skylle over befolkningen og overbelaste samfunnet. Som en tsunami.

I Norge snakker vi om eldrebølgen. Mange eldre jeg har snakket med, reagerer sterkt på uttrykket, og føler at de ses på som en grufull bølge som kommer til å ramme landet, skylle over befolkningen og overbelaste samfunnet. Som en tsunami.

Kari Vigeland i «foreningen Retten til en verdig død», som jobber for legalisering av aktiv dødshjelp, mener også at de gamle koster oss for mye. Norges aldrende befolkning vil bli en for stor økonomisk belastning for samfunnet, mener hun, og tar til orde for at de eldste på sykehjemmene på et tidspunkt må slutte med pillene og dø fremfor å ta ressurser fra unge generasjoner.

Overlege Stein Husebø har helt rett når han sier at legalisering av aktiv dødshjelp er et tydelig tegn på at gamle ikke har noen garanti for at deres verdighet er sikret når de rammes av store helseutfordringer eller har behov for omsorg ved livets slutt. Sammen med sin kone Bettina fikk han Menneskeverds Livsvernpris 2010, for utrettelig engasjement for mennesker i livets siste fase. I stedet for å kapitulere og forskrive dødshjelp som resept for knappe ressurser, står disse ildsjelene på livets side og jobber for å heve kvaliteten på eldreomsorgen og for verdighet ved livets slutt.

Stein Husebø sier at om det blir lagt til rette for åpne, forberedende samtaler, vil menneskers siste levetid inneholde uerstattelige verdier for både pasient og pårørende: tid til forsoning, tid til å vise svakhet, til å få og gi omsorg og kjærlighet, og tid til å ta farvel. Det er også min erfaring etter å ha jobbet med døende mennesker, og ved å gi aktiv livshjelp i stedet for dødshjelp, kan livet oppleves verdifullt og meningsfullt også i livets siste fase.

Ord er makt. Ord former holdinger. Ord avdekker holdninger. Hvordan omtaler vi våre eldre, og hva sier det om våre holdninger?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: