h1

Har alle lik verdi?

mars 16, 2010

Antall aborter på grunn av Down syndrom er rekordhøyt, viser ferske tall fra Medisinsk fødselsregister. I 2007 ble det utført 47 aborter etter uke 12 på grunn av at fosteret hadde Downs syndrom.  Norsk Forbund for Utviklingshemmede omtaler det som ”nedslående og skremmende sortering” og jeg er helt enig.

Det er ett moment jeg vil trekke frem her, sortering av mennesker på grunn av egenskaper eller sykdom en trussel mot mangfold og likeverd. Dessverre blir dette ofte snudd på hodet og definert til å være et privat anliggende, ut i fra perspektivet om selvbestemmelse. Det er langt på vei forståelig, men vi må ikke glemme konsekvensene.

En sortering av ufødt liv innebærer en verdirangering av mennesker med Down syndrom og andre diagnoser. Jeg mener vi ikke kan slå oss til ro med dette.

Men det er utfordrende for debatten at det handler om ufødte. Ikke alle tillegger fostre like stor verdi som fødte mennesker. Men la oss gjøre et tankeksperiment. Hvordan ville denne debatten ha artet seg hvis det hadde blitt utført 47 aborter på grunn av hudfarge? Eller kjønn? Eller legning?

Jeg tror det ville blitt en motstand på en helt annen måte enn den vi ser når det gjelder de som er litt annerledes enn majoriteten eller syke. Det er et tankekors. Det er så lett å krenke de som er svakest. Så altfor lett.

Jeg mener den sorteringen som finner sted i Norge utfordrer samfunnsmoralen vår. Og jeg ønsker en endring av abortlovens paragraf 2 c, som diskriminerer noen av oss – fordi vi er annerledes.

Reklamer

12 kommentarer

 1. Veldig bra! Godt skrevet og viktig budskap!


  • Med dagens støtteapparat er Downs syndrom ingen grunn til å velge det bort. Downs eller ikkje, det er framleis ungen din.


 2. Først vil jeg svare på spørsmålet ditt: Dessverre nei, alle har ikke lik verdi.

  Veldig bra at noen tør ta opp dette – dette er virkelig en skremmende utvikling.

  Og hva blir det neste «aksepterte» kriteriet for abort?

  Hørte for litt siden at enkelte leger i Sverige hadde utført abort på grunnlag av feil kjønn, foreldrene ønsket seg en gutt og tok dermed livet av jentefosteret.


 3. eneste endring jeg vil ha i abortloven, er at alle skal få mulighet til fostervanssprøver, og ikke bare de over en viss gammel alder. Det er her det er størst risiko, og har man ventet så lenge med unge til at man risikerer det, får de ta konsekvensene. Men et 18årig par, som har hele livet forran seg, vil få et stort problem de ikke vet hvordan å klare seg med. Dette gir ungen dårlige kår å leve på, og foreldrene vil miste livet de er vandt til og bør ha som ung. Støtteordningene som er rundt til personer med downs, er omtrent ikke-eksisterende. Og her vil dere tvinge på barna dette. Jeg synes det er stygt!


 4. Alle menneske har like stor verdi, men styresmaktene våre har gitt lover som eigentleg strir mot natura. Har sjølv vore i den situasjonen at eg fekk nærast «ordre» av dokteren at eg måtte kvitta meg med det barnet eg bar. Det var heilt utenkeleg for meg å gjera det. I dag er eg glad for at eg klarte å stå imot. Tenkjer med gru på korleis det hadde vore å tenkja på at eg hadde teke livet av mitt eige barn. Det vert hevda at me ikkje har dødsstraff her i landet, men kvart år vert over 15000 små born drepne i mors liv. Korleis kan eit sivilisert samfunn tillata dette?


 5. Ser at det også her allerde er kommet ulike og sterke meninger.Jeg var overrasket over hvor mange som faktisk kommenterte inne på min blogg.
  Jeg mener at det handler ikke om alder på foreldrene.Et par på 18 kan takle minst like godt å få et «anderledes» barn som et par som nærmer seg 40 årene.Det handler om personlighet og evne og ikke minst vilje til å klare det.Og det gjelder uansett ved et svangerskap, enten fosteret er friskt eller har noen mangler.Men for all del valget må være opp til den enkelte.Mne for meg er ikke downs ene og alene en abortgrunn.


 6. Hvor mange aborter i Kina blir utført hver dag nettopp på grunn av kjønn?

  Det å få et barn er i beste fall en jobb for livet, det å få et barn med mer eller mindre alvorlige funksjonshemninger gjør jobben bare enda mye vanskeligere. Jeg har forståelse for at noen kommende foreldre velger å ta det valget.


 7. Vi lever hverdagen vår med et barn som er født med Down syndrom. Les her hvordan det egentlig er:
  http://stillhetensvisittkort.blogspot.com/2010/03/hvordan-det-egentlig-er.html

  Man kan ikke nekte foreldre som har fått en prenatal diagnose, abort. Det man kan gjøre, er å vise dem at å få et barn med downs syndrom ikke bare handler om hjertefeil, motgang og hardt arbeid. Jeg skulle ønske man ville vekte informasjonen som blir gitt til disse foreldrene, så de kan ta et ordentlig, informert valg. Velger det å avslutte svangerskapet, må vi støtte dem og gi dem ektefølt omsorg, ikke dømme og fordømme. Jeg kan ikke forestille meg hvor vondt det må være å gjennomgå en senabort.
  Vår livserfaring har etter 10 år med vårt barn vært at vi ville ikke vært uten en eneste dag med henne, selv om det har vært tøft til tider.


 8. Jeg er helt enig i dette, selv sitter jeg og leser for og skrive en skole oppgave om Barn med Downs syndrom, jeg synes vi skulle baholde de ikke ta de vekk fra vår verden fordi de ikke ble akkuratt som vi ønsket..


 9. Hei!
  Jeg er 20 år snart og har en lillebror med Downs, og han er noe av det viktigste i livet mitt. Han er 15 år snart, og fungerer flott! Språket er forståelig og fint!
  Jeg mener at foster der diagnosen er satt på Downs Syndrom skal få leve. Som tidligere sakt i kommentarene, så er ikke diagnosen noen unnskyldning for å ta abort. vi har ett flott og stort hjelpeaperat rundt oss, som virkelig kan bidra mye. Det å ha en lillebror med Downs er for meg en velsignelse, men nekter ikke på at det har vært krevende og tungt til tider. Han er en fantastisk ung mann! De med Downs kan bidra med mye i hverdagen i tillegg. De smiler og har ett fantastisk humør, som virkelig har reddet meg fra mye.


 10. Ååå så skjøøønn baby! <3<3


 11. Hvorfor bruker dere det bilde når dere snakker om downs!? han der har jo ikke downs e kjenner han han hetter Marcus StøleLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: