h1

Krenkende aksjonsform

april 9, 2010

DagenMagazinet forteller i dag at Ludvig Nessa aksjonerte ved Haukeland sykehus torsdag sammen med to andre, for første gang på ti år. Til avisen sier han håper det blir en lang rekke slike aksjoner i tiden fremover.

Jeg har ikke tro på at det er måten man kan endre menneskers forhold til abort. Jeg har selv jobbet som jordmor ved kvinneklinikker og har stått nær kvinner i disse prosessene, og reagerer veldig på måten som Nessa viser sitt standpunkt på. Skal man gjøre noe for å støtte disse kvinnene, må man være der når de skal ta valget.

Jeg mener man heller må vise sitt engasjement i praktisk handling, at man ønsker å hjelpe dem i den situasjonen de har kommet i. Personlig tror jeg at denne måten å aksjonere på oppleves krenkende for kvinner og tar derfor sterk avstand.

Jeg har tro på å vise positive bilder av fosteret, i stedet for istykkerrevne aborterte fostre. Skal vi nå fram med vårt budskap må vi jobbe med informasjon og i tillegg kommunisere det positive budskapet om menneskets verdi. Vi må ha både barnet i mors mage og kvinnen i tankene samtidig, for de aller færreste mener det er enkelt valg om de skal ta abort eller ikke.

Vi lever i et demokrati og må forhold oss til lover og regler. Ludvig Nessa og andre gjør som de vil. Selv mener jeg det handler om respekt for menneskers valg, også når de velger det vi ikke ønsker.

Reklamer

7 kommentarer

 1. Dersom du verkeleg meiner at ein skal «respektere» vala menneske gjer når dei vel å myrde eit anna menneske må eg spørje deg om du respekter valet Scott Roeder tok då han valde å seinabortere George Tiller. Ville det ha vore galt å leggje att ein antiabortlegeskytebrosjyre med bilete av døde abortlegar i våpenbutikken der Roeder handla sia Roeder kunne oppleve det som krenkande? (For eigen del «respekterer» eg verken valet til Roeder, politikarane som vedtok abortlova eller kvinnene som sat i abortkø på Haukeland den dagen sia ingen av dei var i ein situasjon som gav dei rett til å drepe eit anna menneske)


 2. Hei Sveinung
  Målet for både deg og meg er at antall aborter skal ned, og mange med oss er enige i at 16.000 aborter i året i Norge er altfor høyt. Jeg har sagt noe om hva jeg tror er mest effektivt for å skape en holdningsendring.
  All den tid den norske abortloven er utformet slik den er, hvor tenker du at man burde sette inn innsatsen for å få ned tallene?


 3. Hei Liv Kjersti

  Om du berre snakka om taktikk gjekk det førre innlegget mitt for hardt ut. Orsakar.

  For min del trur eg at aksjonar av typen Nessa gjorde kan hjelpe så eg vil ikkje kritisere dei på same måte som eg heller ikkje kritiserer dine metodar. Metodane til Nessa heldt motstandsrørsla framme i tankane til folk. Ingen kan no unnskylde seg med at dei aldri hadde vore inne på tanken om at fosterdrap kunne vere gale sia dei ikkje viste det var mogleg å vere imot det. Om aksjonane heldt seg ikkjevaldelege og politiet tyr til vald og arrestasjonar kan det vekkje samvitet hjå dei som framleis har eit samvit.

  Samstundes er det og slik at mange som er involvert i drapa ikkje er vande med å møte motstand. Denne motstanden kan vere nok til å stogge dei der og då og kanskje og for godt. Då Nessa og Knudsen ikkje gjorde anna enn å syngje salmar var det nok til at enkelte bødlar ikkje gjorde jobben sin. Andre resultat av aksjonane deira var at kvinner som hadde avtale om inngrep snudde, reiste heim og let borna leve. Til sist får slike aksjonar merksemd og denne merksemda kan folk nytte til å starte samtalar der ein kan presentere argumenta imot abort som Dagbladet og co ikkje vil presentere.

  Når det gjeld kvar ein bør setje inn innsatsen meiner eg at det beste er at individ og organisasjonar gjer ein innsats der trur det nyttar mest og der dei kan.* På den måten kan Menneskeverd nå ut til establishmentet mens andre kan nå ut til dei som meiner at mangelen på sterkare verkemiddel viser at motstandsrørsla sjølv heller ikkje trur at det ufødde barnet eigentleg er eit menneske. Dessutan gjer denne taktikken det vanskeleg å stogge motstandsrørsla gjennom å drepe, arrestere eller betale leiarane. (Som du sikkert er klar over så har alt abortmotstandarar blitt fengsla her i landet)

  * Eg er klar over at dette kan bli misbrukt. Republikanarane i USA lurer til dømes abortmotstandarane ved å overtyde dei om at å utnemne høgsterettsdommarar, noko som tek lang tid og difor gir mange Republikanske presidentar, er den beste taktikken for å bli kvitt Roe vs Wade i staden for å vedta at føderal høgsterett ikkje har rett til å dømme om abort


 4. Hei dere,
  Har sans for menneskeverd’s arbeid! Men ikke dette utspillet. Var overrasket da jeg leste at dere offentlig tar avstand fra Nessas fredelige aksjoner! Er ennå mere overrasket ble jeg etter å ha lest dette innlegget, Liv Kjersti, hvor du nesten ser ut til å glemme hva abortsaken egenlig handler om. Uttrykksformer kan alltid diskuteres. Og ja, vi må selvsagt forebygge, men sannheten må også frem, slik at verden ser hva dette faktisk handler om. Respekt for menneskers valg i et demokrati må da ikke hindre oss i å protestere og aksjonere mot at vergeløse små barn blir slaktet ned for fote på våre sykehus!!! Nessas og alle andre virkemidler kan selvsagt diskuteres, men å gå offentlig ut og ta avstand fra det enorme – jeg vil nesten si profetiske – arbeidet som Nessa og Knudsen har stått for, er en skam for Menneskeverd. Hva ville Jesus ha gjort? Moses? Paulus? Jeremia?

  Fosterdrap er en himmelropende og dypt tragisk synd som vi ikke bare må arbeide for å forebygge, eller ønske å redusere. Norge trenger sårt profetiske røster som kaller en spade for en spade.

  Og – hvis jeg selv var et abortert foster, ville jeg gjerne at hele verden fikk se hva som virkelig hadde hendt! Også min mor, selv om jeg skulle risikere at hun ble krenket av den ubehagelige sannheten.

  Min skuffelse er så stor at jeg kommer til å vurdere å melde meg ut av Menneskeverd. Iallfall om dere fortsetter på samme linje.


 5. Hei Roald
  Som du sikkert har sett, har det kommer ulike reaksjoner på min kommentar om sykehusaksjoner, så jeg har forsøkt å utdype mine tanker i dette innlegget om mål og midler i abortsaken. Forhåpentligvis kan det virke oppklarende:

  https://menneskeverd.wordpress.com/2010/04/27/mal-og-midler-i-abortsaken/

  Også håper jeg naturligvis at du finner det verd å fortsette som medlem i Menneskeverd.

  Alt godt!
  Liv Kjersti


 6. Hei!

  Menneskeverd har et fantastisk bra budskap og jeg forstår måten å gå frem på. Men det er noe jeg ikke forstår i måten du skriver på Liv Kjersti. Du skriver at: «mange med oss er enige i at 16.000 aborter i året i Norge er altfor høyt. » Hva er Menneskeverd sin agenda? Skal en bare redusere eller er det en nullvisjon som i det minste Vegdirektoratet har klart å få på plass ifm dødsulykker?
  Bjørnstjerne Bjørnson skriver om de kristne: Hvis de tror på det de sier, forundrer deres ro meg. Det er dette som får Nessa og co til å aksjonere. Menneskeverd må kjenne sin besøkelsestid. Ikke velge nødvendigvis de samme fremgangsmtene, men være tydelig. Hva er et «greit» abort tall hvis 16 000 er altfor høyt?
  Fortsett den gode strid! Kan virke litt krass i min kommentar, men det står så mye på spill at misforståelser må unngås…
  Mvh Knut Are


 7. Kvar einaste av dei 16000 abortane er ein for mykje.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: