h1

Bryt tabuene!

april 15, 2010

Det er en hån mot kvinner som har tatt abort å hevde at kvinner har det vondt i forkant, mens de domineres av ”følelser som lettelse, glede og tilfredshet” etter inngrepet.

Det er Helsedirektoratets nye handlingsplan mot uønsket svangerskap og abort som påstår at det er slik. «Internasjonale kunnskapsoppsummeringer viser at få kvinner sliter med psykiske ettervirkninger etter svangerskapsavbrudd foretatt i første trimester,» sier man videre. Det er merkelig at man ukritisk velger å ignorere forskning som viser noe annet.

Så har da også de norske forskerne som har våget å se nærmere på dette blitt forsøkt latterliggjort, slik som psykiater Anne Nordal Broen og professor i sosiologi Willy Pedersen, da deres forskning avdekket psykiske ettervirkninger og rusmisbruk etter abort. De har blitt møtt med mistro og degradering av sin forskning fra deler av vårt medisinske miljø, til tross for at den samme forskningen er publisert i anerkjente internasjonale tidsskrifter og sammenfaller med resultater fra andre land.

Farlig forskning Det er som om helsemyndighetene ikke vil ta innover seg at kvinner kan få ettervirkninger etter abort; at det kan gi psykisk belastning flere år i ettertid. For dette synes å oppfattes som ”farlig” forskning – forskning som oppfattes som angrep på abortloven. Men enten en er for eller imot loven, har vi ikke lov til å feie kvinners opplevelser under teppet. Vi kan ikke la være å forske på temaer fordi de er følsomme. Men er en opptatt av kvinnehelse, bør en også være interessert i hva forskning viser.

Det finnes norsk forskning som tyder på at 80 prosent av alle kvinner kommer seg gjennom en provosert abort uten langvarige plager. Men 20 prosent sliter lenge, med depresjon og kanskje med rus. Det er mildt sagt underlig at helsemyndighetene anser dette for å være .

Behov for åpenhet Det har vært taushet knyttet til abort i lang tid. Det er viktig at vi kan diskutere dette temaet i åpenhet. Men når helsevesenet distanserer seg fra kvinnenes egne opplevelser, bidrar de til å opprettholde tabuet.

Så lenge helsevesenet ikke erkjenner at abort kan oppleves vanskelig for noen kvinner, sender de ut et signal om at disse kvinnenes opplevelser ikke er av stor betydning, sier Anne Nordal Broen. Det er behov for bedre informasjon i forbindelse med abortvalg, og kvinner som tar abort trenger bedre oppfølging. Opplysninger både om fosteret og om mulige senkomplikasjoner hos kvinnen må komme frem. Først da får kvinnene en reell valgmulighet basert på fakta.

Noen å snakke med Jeg tror som Anne Nordal Broen at kvinner ville vært mer åpne om sine erfaringer hvis helsevesenet hadde signalisert at de var interessert i å høre om dem. Et viktig tiltak for å hjelpe de kvinnene som har det problematisk etter en abort, ville være å tilby en oppfølgingssamtale etter inngrepet.

Menneskene bak tallene Med tanke på at omtrent hver tredje kvinne har vært igjennom en abort, er det mer enn sannsynlig at vi alle har noen i omgangskretsen som er direkte eller indirekte berørt av dette. Det er noe vi bør minne oss selv om, og la det påvirke hvordan vi snakker om abort og om kvinnene som har vært igjennom abort. Vi kan være uenige i beslutningen, men fremdeles vise respekt og skape en åpenhet der det oppleves trygt å snakke om de vanskelige valgene.

Slik kan vi bidra til å bryte tabuer og ta kvinners erfaringer på alvor.

Reklamer

One comment

 1. Min jobb består daglig i å veilede kvinner og par som strever med dette valget.
  For noen er valget tydelig , men det betyr ikke at det føles enkelt .
  Ja mange komme rgjennom en abort på en god måte, men det er også en del som strever.
  Spesielt de som ikke får tilbud om samtale hverken før eller etter aborten.
  Jeg tilbyr alltid etterabortsamtale.
  Om de føler det går greit uten så kan de selvfølgelig velge å avbestille timen.Men da har de et tilbud.Og det tilbudet er veldig viktig å ha.
  Å vite at man har et sted å gå til om det skulle bli vanskelig.
  Å si at det er for dyrt gir ikke mening.Hva med kostandene om de psykiske plagene blir så store at man ikke mestrer hverdagen?
  Da er det vel bedre å forebygge ved å tilby veiledning og samtaler før og etter abort.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: