h1

Hva er uetisk?

juli 8, 2010

Asbjørg Stray-Pedersen sier i Dagsavisen 2. juli at det er urettferdig og uetisk at ikke alle kvinner i Norge får tilbud om screening som kan påvise avvik hos fosteret, og at ressurssterke under 38 år betaler for tidlig ultralyd privat.

GravidAldersgrensen på 38 år er riktignok kunstig og ble i sin tid satt ut fra kostnadsberegninger basert på antall gravide i aldersgruppen. I disse dager debatteres det om prioriteringer i helsevesenet. Er det slik at utgiftene ved screening til alle er tenkt dekket inn gjennom besparelsene ved å fjerne alle med Downs syndrom? For et tilbud om screening til alle er kostbart.

I Danmark ble det regnet på hvor mye man kunne spare ved å innføre screening av alle gravide. «Københavns og Frederiksberg Kommuner vil årlig kunne spare to millioner kroner, hvis det innføres screening av gravide som kan avsløre mongolisme, også kjent som Downs Syndrom,» sto det på kommunens nettside i 2003. Her så en for seg at antallet som fødes med Downs i året kom til å reduseres fra 12 til 2.

Screeningen har vært ”vellykket” ifølge danskene, og antall barn som fødes med Downs er mer enn halvert. Skulle våre holdninger være så annerledes i Norge enn i Danmark, slik Stray-Pedersen synes å hevde? Allerede i dag velger nesten alle som får påvist Downs hos fosteret abort, og senaborter grunnet avvik og sykdom hos fosteret har økt dramatisk det siste tiåret.

Og kommer mange til å avslå tilbudet, slik hun sier? Neppe. I Norge tilbys alle gravide kvinner ultralydundersøkelse ved ca. 18 uker, og 98 % møter til undersøkelse. Tilbudet oppfattes mer som en anbefaling enn et tilbud, og det oppleves som nærmest uansvarlig å si nei. Det er svært sannsynlig at et tilbud om screening etter hvert vil oppleves på samme måte.

Ultralydteknologi kan redde liv, og økt kunnskap er ikke negativt. Medaljens bakside er imidlertid at vi finner tilstander som ikke kan behandles, slik som for eksempel kromosomfeil. Og jo mer vi leter og jo tidligere vi leter, desto flere svangerskap blir avbrutt. Er dette en akseptabel kostnad?

Dersom vi setter inn store ressurser på å oppdage og å unngå at det fødes barn med bestemte tilstander, sier det noe om hvor negativt vi betrakter disse tilstandene. Hvis du har en diagnose, og alle med denne diagnosen blir abortert før de blir født, vil du antageligvis gjøre deg noen tanker om din egen verdi og eksistens. Hva slags opplevelse gir det mennesker som lever med disse diagnosene?

Vil vi virkelig ha et samfunn som systematisk leter etter ”avvik” for å ta dem bort? Da kan vi begynne å snakke om uetisk. Viktigere er det å sikre menneskeverdet til alle mennesker – uavhengig av egenskaper.

(Innlegget sto på trykk i Dagsavisen 8. juli 2010)

Reklamer

One comment

  1. Flott å se at noen står opp for verdier (verdier = «kjøreregler som redder folk fra å forvolde sin egen undergang, påføre seg selv smerte v å ta feile valg i eget liv) og for sannhet. Vi trenger dette mer og mer i et samfunn der vi i mange media, bl a og i arbeid med mennesker, kan se og erfare at for mange mennesker lider, til tross for at vi bor i verdens rikeste land, hva penger angår , men ikke hva trygghet, helse, lykke og velvære angår.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: