h1

Gjesteblogg: Menneskers graderte verdi

oktober 12, 2010

Jeg har nettopp kommet hjem fra tur med ungdommer. Turen gikk til Polen og Tyskland, for å virkeliggjøre noe av vår nære historie. Vi besøker bl.a. Auscwitz, Birkenau, Sachsenhausen og Ravensbruck. Steder med en grusom historie for både enkeltmennesket, og for hele menneskeheten.

Hvorfor skriver jeg om dette, her på Menneskeverds blogg? En av de viktigste tingene å snakke om på disse turene, er å prøve å forstå hvorfor et så gjennomført ondt system kunne fungere.  Hvordan kunne man så kaldhjertet ta livet av så ufattelig mange mennesker?

En av hovedgrunnene til at nazistenes ideologi kunne få så store konsekvenser, var at man begynte å gradere menneskers verdi. De konstruerte forskjeller mellom mennesker, og sa at noen var mer verdifulle enn andre. Noen mennesker ble ikke regnet som mennesker i det hele tatt. Gamle, syke, funksjonshemmede og flere ble regnet som ubrukelige, og unyttige for samfunnet. Deres liv ble ikke regnet som fullverdige liv, og derfor kunne de plasseres bort, brukes i forskning og i verste fall drepes.

I dagens samfunn er det så lett å tenke at disse tankene forsvant med nazistenes fall. Men hva med vårt eget land? Hvordan vurderes menneskene i dagens Norge?

Menneskers verdi graderes, bestemte grupper diskrimineres og ses ikke på som likeverdige deltakere i samfunnet. Hvis ikke man oppfyller idealene om skjønnhet, rikdom, popularitet, og vellykkethet, anses man som mindre verdt. Dette gjelder alt fra trygdede til funksjonshemmede. De som faller utenfor det ”normale”, må gjemmes unna.

Hva kan vi gjøre med dette? Vi må, som alltid, begynne med meg selv. Vi må vise medmenneskelighet, medfølelse til de vi har rundt oss. Se hverandre inn i øynene, og formidle: du er uendelig mye verdt! Kanskje vi også kan hjelpe til med praktiske ting for de som trenger det!

”Den som glemmer historien må leve den om igjen”

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: