h1

Menneskeverd i hverdagen

oktober 19, 2010

Hver dag sitter vi på kontoret og arbeider med store spørsmål, om livet og døden. Det er ganske heavy.  Hovedfokuset vårt er at alle er like mye verdt. Uansett.

Når vi sitter her på kontoret, er det så lett at alt dette blir teori, holdninger, innlegg osv. Men hva vil det si i praksis? Hvilken betydning har menneskeverdet i din og min hverdag?

Jeg tror det har mye å gjøre med hvordan vi møter mennesker. På bussen, trikken, matbutikken, hjemme i egen sofa… Det er så lite som skal til – et lite smil, et nikk med hodet, et lite sekunds blikkontakt er kanskje alt som skal til for at menneskene rundt oss skal føle seg sett, skal føle seg satt pris på. Det kan hende at en så liten ting som dette, er alt som skal til for å løfte noens hverdag. Kanskje er akkurat ditt smil, ditt blikk, den eneste gangen på ukesvis at noen har sett den gamle dama på butikken.

Forleden dag stoppet jeg opp ved Oslo S for å snakke med en kvinne som bar tydelig preg av at hun har levd og lever et tøft liv. Hun stod og gråt og ropte til alle oss som gikk forbi, ”vellykkede” mennesker på vei til våre ”viktige” jobber. ”Om dere ikke vil gi meg penger, kan dere ikke høre på meg da i hvert fall?” sa hun. Jeg stoppet opp, så henne inn i øynene og sa jeg ville høre på henne. Vi fikk en god prat, hun fikk litt mat i magen og med en klem skiltes våre veier denne dagen.  Begge ble vi beriket av møtet med hverandre. Vi behøver alle at noen ser oss og bekrefter oss, noen får dessverre oppleve dette så alt for sjelden.

Jeg vil oppfordre deg også til å følge hjertet ditt og leve ut det du tror på. Vi her i det kalde nord, er ofte så kalde mot hverandre også. Vi tør ikke å vise følelser, verken på godt eller vondt. Vi tør ikke å vise at vi bryr oss – hvis vi i det hele tatt gjør det. Vi tenker så ofte at vi ikke kan, når sannheten er at vi ikke vil eller ikke har tid…

For å få verden til å bli et bedre sted, må vi alltid begynne med oss selv. Og vi må sannsynligvis gå ut av vår ”komfortsone” – vi må tørre å ta et lite skritt ut av det som er behagelig. Det kan også bety å hjelpe naboen med matvarene, tilby seg å være barnevakt for familien i nærheten, hjelpe hverandre med å skifte dekk eller måke snø eller hente posten.

Ofte er det ikke nok å snakke eller høre, man må også gjøre. Du og jeg kan bety en forskjell i noens hverdag. Noen ganger så veldig mye større enn vi tror.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: