h1

Temakveld i Bergen

november 12, 2010

 

Godt samarbeid førte til god kveld: Marianne Mjaaland, Liv Kjersti Skjeggestad og Gro Strøm

Onsdag kveld var det klart for temakveld i Auditoriet på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Temaet var ”Abortens uutholdelige letthet?”. Vi har lenge sett fram mot denne kvelden, spente på hvordan den ville bli.

 

Marianne Mjaaland innledet kvelden med å lese fra boka si ”13. uke”. – Jeg er her som kvinne. Jeg har født 5 levende barn, hatt to spontanaborter, og tatt en provosert abort. Jeg er her som lege, som har utført aborter.

I Norge i dag trenger vi en ny abortdebatt, som ikke preges av skyttergravsargumentasjonen som preget 70-åras diskusjoner. Fra begge sider trenger vi å gå i dialog med hverandre, og snakke om hvorfor vi har så mange aborter i dette landet som vi har. Er det greit å ta livet av flere tusen friske barn årlig? Hva begrunner vi i så fall dette med? Og hvis ikke det er greit; hva gjør vi med dette?

Mjaaland tar til orde for en samfunnsdebatt der vi tar løfter fram spørsmålene, uten at vi distanserer oss fra det saken handler om. Hun ville holde samtalen i det kroppslige, i det nære ubehaget, i det personlige. Kvinnene trenger det.  Kvinnene trenger at vi erkjenner offentlig det som skjer. For i dag sitter kvinnene igjen med friheten til å velge, men også med ansvaret valget innebærer.

Marianne Mjaaland holdt forsamlingen interessert gjennom sin historie

De godt over 100 tilhørerne fikk virkelig noe å tenke på etter denne kvelden. Det ble en god samtale med salen, der flere synspunkter på abort kom fram. Også forkjemperne var til stede. Marianne Mjaaland pekte på at hun syns det er merkelig å si at man er for abort: ”Du ønsker vel ikke så mange aborter som mulig? Du er vel heller for valgmulighetene abortloven åpner for?”. Gjennom samtalen, ble det tydelig at abort er tabu på mange områder.

Takket være lokale initiativtakere og støttespillere ble dette en veldig bra kveld! Vi trenger åpenbart flere slike kvelder, rundt om i landet. Det håper vi å få til!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: