h1

Begrensninger sitter i hodet!

januar 18, 2011

Forrige uke var jeg så heldig å få besøke Beitostølen helsesportsenter (BHSS) og du så inspirert jeg ble av bare å være der! I over 40 år har de hatt fokus på menneskets potensial, uavhengig av funksjonsevne. Fokuset her er hele tiden mulighetene vi har og ikke begrensingene. Det ble så tydelig for meg at begrensingene sitter mest i hodene våre og dette kan vi alle ta med oss i ulike situasjoner i livet, enten vi er funksjonsfriske eller har en funksjonshindring.

Mange har nok hørt om Beitostølen, de er en helseinstitusjon som driver rehabilitering av barn, unge og voksne med ulike funksjonsnedsettelser.

Jeg gjorde meg mange tanker den tiden jeg var på senteret der vi vandret rundt og fikk se de ulike aktivitetene. Det er til enhver tid ca 60 brukere der, med større eller mindre grad av funksjonshemninger. Men jeg hørte aldri noen snakke om sine begrensninger, her opp ser man hverandre som den man egentlig er og samtalen går mest rundt den aktiviteten man er opptatt av.

Det mest fantastiske var å få være med i slalombakken og se unge folk kjøre sitski i full fart nedover. Vet du ikke hva sitski er? 🙂 Det visste ikke jeg heller, men du ser de i aksjon på bildet her. Sitski bruker du om du har amputert beina eller ikke har kraft nok i de til å kunne gå. Jeg som knapt våger meg opp i en slalombakke selv, fikk jo nesten troen på at også jeg skulle kunne komme meg ned en slik bakke en vakker dag. 🙂

Kjell Christian Hamar og Luis Gran i aksjon på sitski

Det var ildsjelen og banebryteren Erling Stordahl (1923-1994) som i 1970 grunnla Beitostølen Helsesportsenter. Han skapte også Ridderrennet og Storedal Kultursenter – spesielt tilrettelagt for synshemmede. Ingenting fascinerer meg så mye som mennesker som ham som får til så mye på tross av egne utfordringer. Stordahl selv var svaksynt som barn og 13 år gammel mistet han synet fullstendig. Men han lot seg på ingen måte hindre av dette. Drivkraften hans var viktigheten av å fokusere på hvilke muligheter mennesker med funksjonshemninger har til livsutfoldelse og fysisk aktivitet. Det er i grunn mye mer interessant enn hvilke begrensninger en funksjonshemning kan gi.

Etter å ha vært der og sett med egne øyne hvordan de arbeider, er jeg svært imponert og inspirert over hva de har fått til. De mottar ca. 700 brukere i året som får muligheten til å mestre. Det er dette det handler om, å mestre sin egen hverdag, lære seg å se mulighetene fremfor begrensingene. Til å hjelpe seg med å nå målet har BHSS idrettspedagoger, fysioterapeuter, leger og aktivitetsledere og andre som legger forholdene til rette for at brukerne skal få ett så godt opphold på senteret som mulig.

Kjøreturen hjem gikk på ekte norsk glatt vinterføre, men jeg kjenner mer enn noensinne hvor glad og stolt jeg er over at Menneskeverd gir årets Livsvernpris til Beitostølen helsesportsenter.  Det handler om livskvalitet!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: