h1

Heia Marte!

mars 10, 2011

En tøff, ung kvinne med navn Marte Wexelsen Goksøyr klarte å lage stort oppstyr i Stortingets vandrehall for noen uker siden. Nå er det egentlig helt dagligdags at vi ”vanlige” mennesker har mulighet til å komme inn på Stortinget og få snakke med politikerne. Det skulle da bare mangle, vi har jo vært med på å velge dem inn. Hva var så det spesielle med Marte, hva gjorde hun siden det ble så mye oppstyr?

Jo, Marte Wexelsen Goksøyr har Down syndrom. Hun var på Stortinget fordi hun ville stille et spørsmål til statsminister Jens Stoltenberg på bakgrunn av hans tidligere løfte til henne om at denne Regjeringen ikke ville innføre «danske tilstander» i Norge. Det hele startet med at hun på tv intervjuet ham om dette i 2007. Siden Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tidlig ultralyd, skrev hun forrige måned et leserinnlegg i VG der hun gikk sterkt ut mot dette og spør ”Er jeg ikke så ”vellykket” at jeg har rett til å leve?”. Marte er redd for at et slikt tilbud til landets gravide vil føre til at det fødes færre barn med Down syndrom.

Vi deler dessverre hennes bekymring. Erfaringen fra Danmark viser at jo tidligere vi leter og jo mer vi leter, jo færre barn får se dagens lys. Året etter at Danmark innførte tidlig ultralyd som et tilbud til landets gravide i 12. svangerskapsuke ble tallet på barn født med Down syndrom nesten halvert fra 61 til 32. Her i Norge velger allerede i dag 85 prosent av landets gravide abort ved påvisning av Downs syndrom.  Dette handler i bunn og grunn om et menneskesyn.

Om alt oppstyret som ble rundt Marte og hennes spørsmål om hun har livets rett, skriver hun følgende selv i et innlegg i Aftenposten:

«At jeg var til stede i Stortingets vandrehall ble av noen politikere kalt «uverdig». Hvem er det i dette tilfelle som opptrer uverdig? Kan det være en sammenheng mellom tankegangen bak Arbeiderpartiets forslag om tidlig ultralyd til alle gravide for hovedsakelig å lete etter fostre med Downs syndrom, og påstanden om at jeg ikke passet inn i Stortingets vandrehall?

Ifølge Marianne Aasen (Ap) er det betenkelig at mennesker med Downs syndrom skal ha adgang til Vandrehallen. Det blir betegnet som uverdig, fordi disse menneskene da blir brukt i et politisk spill. Dessuten er alt mediestyret en for stor belastning for dem.

Marte skriver videre: Til Marianne Aasen og andre som mener som deg: Jeg har Downs syndrom, og jeg ønsker å bli tatt alvorlig! Jeg har meninger og tanker som jeg anser som viktig at kommer frem i samfunnsdebatten. Denne saken angår meg særlig, i og med at dere med dette forslaget om tidlig ultralyd til alle gravide er i ferd med å utrydde mennesker med Downs syndrom. Det ønsker ikke jeg.»

Jeg er imponert over Marte Wexelsen Goksøyr. Det hun gjør krever et enormt mot. Det er på sin plass at statsministeren, Ap og FrP får høre noe om konsekvensene av undersøkelser de ønsker å innføre.

Marte Wexelsen Goksøyr kjemper en kamp for livet, både for sitt eget og andres. Vi i Menneskeverd vil kjempe sammen med henne!

Marte Wexelsen Goksøyr konfronterte statsminister Stoltenberg i Stortingets vandrehall. Foto: Lars O. Flydal, Vårt Land

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: