h1

Gi livet forkjørsrett!

mai 6, 2011

Det har vært en pågående debatt i norske medier om hvorvidt gravide skal få tilbud om tidlig ultralyd i uke 12, betalt av det offentlige, i tillegg til den de allerede får i dag i uke 18.

Denne saken ligger nå hos Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten som skal behandle saken til høsten, og komme med en konklusjon. Det er ventet at Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre vil følge det rådet faller ned på. Høyre og KrF har vært de største kritikerne til tidlig ultralyd, mens Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er for.

Jeg er av den oppfatning at nye undersøkelser av tilsynelatende friske mennesker skal ha en merkbar helsegevinst for at vi skal tilby dette til en så stor gruppe som de gravide faktisk er. Fagmiljøet er uenige i om det eksisterer en helsegevinst av betydning som gjør at vi bør tilby denne undersøkelsen, og sende regningen til skattebetalerne.

I en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten slås det fast at tidlig ultralyd vil gi feilaktige svar på påstått sykdom hos barnet, fordi ultralyd så tidlig i svangerskapet ikke er treffsikkert nok for å kunne påvise sykdom hos fosteret. Tidlig ultralyd er blant annet en dårlig markør for å finne hjertefeil, og finner man hjertefeil på barnet i mors mage, er det sannsynlig at dette er feil. Tidlig ultralyd vil gi mange feilaktige positive svar på sykdom som gjør at mor vil uroe seg unødvendig. Hvis dette igjen skulle tilsi at mor velger abort, er dette kjempealvorlig, og noe politikerne bør ta inn over seg.

Helsegevinsten vedrørende tidlig ultralyd er heller tvilsom, men det kan ha en nytte når det gjelder å finne tvillinger med felles morkake. Dette er en alvorlig tilstand som må behandles, og her kan man helt klart redde liv. Hvor mange det er snakk om er usikkert.

Det vi derimot vet er at tidlig ultralyd er en god markør for å kunne påvise Down syndrom hos barnet i mors mage. Dette er som kjent en tilstand som vi ikke kan behandle, og i dag velger 9 av 10 som får påvist Down syndrom på barnet sitt under svangerskapet, abort.

Jeg synes dette er meget urovekkende. Dette handler i bunn og grunn om hva slags menneskesyn som kommer til syne i dagens samfunn. Hva slags verdier skal være styrende?

Jeg fortsetter med stor frimodighet å stå opp for menneskeverdet. Et liv har uendelig verdi!

Vi kjemper for en politikk som gjør at flest mulig av landets gravide velger å ta i mot gaven det faktisk er å få et nytt barn!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: