h1

Unge mødre

august 24, 2011

Det finnes ingen gode støtteordninger for unge mødre i parforhold som velger å fortsette skolen, skriver NRK Nordland i denne artikkelen.
Tone Martinussen forteller at hun ble bedt om å ta et voksent valg da hun ble gravid, og at dette betydde å ta abort. Hvorfor er det slik at det ”voksne valget” er å ta abort? Er det ikke like voksent å bære fram og ta seg av barnet?

Line Konstali bekrefter i samme artikkel at unge mødre utsettes for stigmatisering. De får mange blikk og kommentarer. ”Holdningen er at dette klarer de ikke. Det blir for tøft å oppdra et barn og samtidig fullføre en utdanning. Mange har glemt at det å få barn er helt naturlig” sier Konstali.

Nettopp holdninger, omgivelsene rundt og økonomi er de viktigste årsakene til at (unge) kvinner i Norge i dag velger å avbryte svangerskapet i stedet for å bli mødre. Dagens ordning med foreldrepenger gjør at de som trenger det mest, får minst. Unge jenter, uten nylig arbeidserfaring, som fortsatt går på videregående skole eller nettopp har avsluttet studier får i underkant av 36 000 kr når de føder barnet. I dagens Norge er det langt under vår relative fattigdomsgrense, og det rekker ikke langt for en ung familie. Tenåringspar som velger å bære fram barn under videregående opplæring faller også utenfor støtteordningen gjennom Lånekassen.

Vi ønsker oss bedre ordninger som gir kvinnene et reelt valg, selv om du er ung, bor sammen med barnefaren og tar utdannelse. Vi vil ha et system som tar vare på de som trenger det mest. Vi vil ha en støtteordning som gjør det mulig å kombinere skolegang med det å være foreldre.
Det å få barn er noe positivt! Vi heier på dere!

Reklamer

2 kommentarer

  1. Det hadde vært fint om de som faktisk ønsker å fullføre svangerskapet kunne hatt muligheten til det.Jeg er selv for selvbestemt abort.Men trist når noen må avslutte et svangerskap pga økonomi når innerst inne ville ha fullført om de hadde mer penger. Da er vel egentlig ikke valget så selvbestemt? da er det vel støtteorningene som har tatt valget for dem sånn jeg ser det.Det burde ikke være slik.


  2. Hva med å gi de unge parene en minimums støtte i mnd. Med forbehold om skolegang, selvfølgelig. Alenemødre har jo dette, og det er svært synd at noen par enten velger å svindle staten eller å bo hver for seg, pga det lønner seg økonomisk. Om man trår til å hjelper unge foreldre gjennom skolegang, så vil man jo få igjen for dette senere. Det vil desverre ikke hjelpe stort å øke engangsstønaden til 100.000, for med dagens husleierater og priser på mat og klær og andre nødvendige ting, så vil ikke en familie på tre overleve særlig lenge. Reglene er idag så firkanta at det faktisk er vanskelig å finne nye løsninger. Tenk hva vi kunne ha klart om vi hadde samarbeidet om å gjøre livet lettere for de på bunnen i samfunnet. Først og fremst stemmer jeg for å øke barnetrygden kraftig. Den har tross alt stått stille i sikkert 20 år, mens prisene og lønningene har steget betraktlig.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: