h1

Jordmødre varsler om ulovlige senaborter

mai 10, 2012

Nyhetsbildet de siste dagene viser at mange jordmødre og leger reagerer på at levedyktige barn blir abortert (les saken her). Det er på tide at noen sier i fra. De er tøffe disse jordmødrene som stiller seg fram og forteller historier vi alle reagere på, som de færreste av oss visste om. Vi snakker om barn i 22. uke og oppover, det vil si langt over 5 måneders graviditet. Det er klart du som jordmor reagerer når du står der og tar i mot et barn som viser livstegn. Også skal du ikke gjøre noe for å hjelpe barnet fordi det er bestemt til å ikke få leve opp. Jeg er selv jordmor så jeg vet at dette er en umenneskelig situasjon. Som jordmødre er vi utdannet til å redde liv og det ligger som en ryggmargsrefleks i oss at vi vil sette himmel og jord i bevegelse for å redde dette lille livet.

Men abortnemnden har godkjent at fødselen skal settes i gang og «forhåpentligvis» dør barnet underveis under fødselen. Noen ganger lever disse barna i alt fra minutter til timer etter fødselen. Noen ganger vil foreldrene holde barnet hos seg, men det vanligste er at barnet blir lagt på skyllerommet for å dø. Det var jo bestemt til å dø.

I Danmark har det vært mye fokus på barn som lever en stund etter senabort, hvilket ikke er så uvanlig som man kan tro. Der har diskusjonen vært om det er mest humant å gi disse barna en dose kalium inni hjertet (=stopper hjertet) før fødsel, slik at foreldrene slapp ubehaget av å se barnet gi livstegn når det kommer ut. Snakk om feil fokus! Det vi må ta tak i og diskutere er om vi kan kalle oss et sivilisert samfunn om vi tar liv av et barn kan reddes dersom det skulle fødes for tidlig og om det er ønsket.

Denne praksis som kommer fram i lyset nå er dessverre alt for utbredt. Flere jordmødre og leger har kontakt meg de siste årene for å fortelle om kritikkverdige senaborter. Men ingen har før nå våget å gå ut offentlig for å fortelle hva som skjer. Stiller du for kritiske spørsmål inne på Kvinneklinikkene kan du risikere jobben din. Norge er et lite land og våre forhold små. Hvordan skal du da våge å fortelle om lovbrudd og gråsoner til styresmakter og media? Jeg har kontakt med journalister som tilbyr seg å anonymisere sine kilder, dersom noen kan stå fram og fortelle, men dette er også en risiko. Så man forholder seg taus, på tross av man som helsepersonell er pliktig til å si ifra dersom noe mistenkes å være i strid med loven (=uforsvarlig praksis). Denne tausheten er forståelig når du er redd du kan miste jobben. Men det er mange på fødeavdelingene våre som jobber med indre konflikter på grunn av det de ser og er med på. Paragraf 4 i helsepersonelloven sier at: «Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig».

Derfor er dette som skjer nå uendelig viktig! Det er uverdig at et barn skal ligge i flere timer på et skyllerom for å dø, bare fordi det av en eller annen grunn ikke passer inn i våre liv der og da. Men for at det skal skje en endring må noen fortelle om det som skjer, være et sannhetsvitne rett og slett.

Helsedirektoratet har nå fastslått at jordmødrene på Rikshospitalet har hatt rett i sin reaksjon på at barn som har blitt født fram på grunn av senabort, er alt for store i forhold til hva som er lovlig. Helseministeren har gått ut og sagt at disse ulovlige abortene må opphøre. Det hele startet med noen som reagerte og valgte å gjøre noe med det de visste. La oss nå håpe at også andre kan stå fram og fortelle det de har sett, slik at denne praksis kan opphøre.

Liv Kjersti Skjeggestad, jordmor og generalsekretær i Menneskeverd

One comment

  1. Si JA til livet fra begynnelse til slutt, da gjør du det eneste rette!!!!Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: